Lavanda si beneficiile ei

Lavanda si beneficiile ei

02/11/2018

   Este denumita stiintific Lavandula angustifolia, Lavandula officinalis sau Lavanda cera si face parte din familia Laminaceae. O intalnim pe coastele insorite ale muntilor Alpi inferiori de la 400 m pana la 800 m altitudine. Ii plac solurile calcaroase, afanate, permeabile, relativ uscate, fiind raspandita in Europa si Meridionala, in sudul Frantei, Italiei, Spaniei, Greciei, si in mod deosebit in Anglia.

   Majoritatea oamenilor vad in levantica o planta de gradina cu aspect frumos si cu parfum delicat pe tot parcursul infloririi, insa studiile stiintifice demonstreaza ca este vorba de o planta cu calitati complexe, care se poate utiliza in mai multe moduri in viata noastra de zi cu zi, pentru a ne pastra sanatatea.

   Florile contin ulei eteric cu o compozitie variata iar frunzele si tulpinile contin cantitati mici de ulei volatil dar, in schimb, contin substante organice si anorganice. Uleiul de lavanda are cu totul alte valente si isi dezvaluie calitati din ce in ce mai multe si mai uimitoare.

   Proprietatile uleiului de lavanda sunt analgezice, antidepresive, antiinflamatoare, antiseptice, antispasmodice, carminative, diuretice, expectorante, sedative, deodorante.Este impresionanta multitudinea afectiunilor in care lavanda actioneaza:

   Circulatia sanguina - uleiul esential de lavanda este sedativ, hipotensiv, poate reduce tensiunea arteriala si palpitatiile. In diureza, lavanda are efecte asupra rinichilor si favorizeaza fluxul urinal.
   Digestie -capacitatea carminativa si depurativa a uleiului de lavanda favorizeaza digestia si ajuta in cazurile de flatulenta, respiratie urat mirositoare.
   Emotivitate- cu proprietatiile sale antidepresive si sedative, lavanda poate fi utilizata in caz de depresie, stres si anxietate. Este foarte utila in combaterea insomniei, a durerilor de cap si de dinti, si un excelent tonic pentru tulburarile de origine nervoasa. 
   Ginecologie-  lavanda calmeaza simtomele premenstruale si ale menopauzei, favorizeaza fluxul menstrual si poate vindeca infectiile cu candida. Deoarece are o usoara actiune emenagoga, putand provoca si stimula fluxul menstrual, lavanda nu trebuie utilizata in primele 7 luni de sarcina.
   Insomnie- proprietatile sedative ale lavandei pot facilita somnul si pot combate problemele legate de insomnie, anxietate si agitatie, in special la pacientii de varsta a treia, deoarece acestia sufera si din cauza efectelor secundare ale medicamentelor cu care se tratateaza.
   Musculatura- datorita calitatilor sale analgezice, antiinflamatoare, uleiul de lavanda este foarte apreciat in dureri musculare, entorse, reumatism si crampe.
   Piele- deoarece are proprietati antiseptice, antiinflamatoare si cicatrizante, lavanda favorizeaza formarea tesutului cicatricial si poate vindeca arsurile, inclusiv cele solare, intepaturile insectelor, ajuta in cazurile de acnee, furunculoza, eczema si chiar matreata.
   Respiratie-excelentele proprietati antiseptice si antiinflamatoare ale uleiului de lavanda pot distruge microorganismele facandu-l util in combaterea racelii, infectiilor gatului, tusei, sinuzitei si guturaiului.
   Transpiratie-calitatile antiseptice si depurative combat transpiratia, in timp ce parfumul de lavanda neutralizeaza mirosul neplacut al unor toxine si substante secretate de piele.

   Containdicatii- femeile insarcinate si care alapteaza nu trebuie sa urmeze tratamente curative cu levantica. Preparatele cu flori de lavanda nu ar trebui utilizate concomitent cu medicamentele antidepresive si sedative. Pacientii alergici la levantica pot suferii de reactii alergice cutanate.

    Iubiti si utilizati produsele pe baza de lavanda si veti avea satisfactia unor stari placute, gasind un puternic aliat al organismului in lupta sa cu toti dusmanii cotidieni ai sanatatii.









Incercam sa va reconectam la Server...





Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.





Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare.

Nu v-am putut reconecta la Server. Va rugam accesati butonul Reincarcare. Reincarcare 🗙